Blog: Komst Glasvezel afwachten?

2. juni 2020

Nederland behoort qua snelle internetverbindingen tot de top 10 van de wereld, dat geldt zowel voor de vaste verbindingen als de mobiele verbindingen. Dat goede resultaat heeft veel te maken met de investeringen die gedaan zijn in 4G, glasvezel, coax en vdsl.

Na bovenstaand verhaal zou je verwachten dat daarmee ook iedereen snel internet kan krijgen, en dat valt tegen. VDSL is alleen snel als de afstand naar de wijkkast kort is, coax is vrijwel alleen te krijgen binnen de gemeentegrens en glasvezel…. Glasvezel wordt uiteindelijk alleen aangelegd als er voldoende mensen tegelijk mee doen of alleen tegen hoge aanlegkosten en een duur maandabonnement. Daarnaast zijn er vele partijen actief waardoor er een versnippert glasvezel-landschap ontstaat, bij mij ontstaat hierdoor het beeld dat een aantal vrije jongens met een graafmachine sleuven graven en de glasvezel er maar ingooien. Ik vraag mij af of dit de kwaliteit ten goede komt. De, in mijn ogen, vele schades die door het graven ontstaan helpen niet mee. Dat matige imago zorgt er weer voor dat glasvezel-collectieven stranden. Uiteindelijk is de eindgebruiker de dupe.

Dan kom ik bij de essentie van de titel van deze blog, heeft het zin om eindeloos te wachten op consumentenglasvezel? Mijn credo is ‘Als je focust op kosten gaat de kwaliteit omlaag, als je focust op kwaliteit gaan de kosten omlaag’. Als kwaliteit belangrijk is, dan zijn er betere oplossingen dan consumentenglasvezel en de prijs blijft aantrekkelijk.

Zakelijke internetverbindingen op basis van 4G zijn dat aantrekkelijke alternatief voor bedrijven waar de huidige internetverbinding niet voldoet. De 4G netwerken hebben in Nederland een nagenoeg 100% dekking, ook in het buitenland heeft 4G een goede dekking. In snelheidstesten zie ik regelmatig snelheden van 160Mbps voorbijkomen en met de modernste modems is een snelheid van 100Mbps eerder regel dan uitzondering.

In mijn ogen is wachten op glasvezel dan ook onnodig, omdat er direct supersnelle en uiterst betrouwbare 4G verbindingen verkrijgbaar zijn die:

  • Goed te beveiligen zijn, want voorzien van één of meerdere vaste IP-adressen.
  • Zorgeloos internet, geen bundels of bundels die zo groot zijn dat ze niet op kunnen.
  • Europa breed beschikbaar in de gehele EU28.
  • En een hoge internetsnelheid, nu sneller dan de meeste VDSL-verbindingen en straks sneller dan de meeste glasvezelverbindingen.

Mogelijk klinkt dit als onwaarschijnlijk, maar zou het niet heerlijk zijn als dat nu al mogelijk is…… Toch is dat precies mijn doel en het meeste is nu al mogelijk.

Toine Theunissen

Een partnernetwerk dat groeit. Groei mee!

We informeren u graag over AirInternet en de mogelijkheden van ons partnerprogramma. Word onderdeel van een van de grootste netwerken voor mobiele connectiviteit!