Blog 4: Plaatsing van de antenne

31. maart 2021

Niet moeilijk, wel erg belangrijk.

Ons motto is ‘Als het in de lucht zit halen we het er ook uit’. In onze cursussen is een belangrijk deel van de tijd gewijd aan het bepalen waar de antenne moet komen. Bij voertuigen en de scheepvaart is dit een andere tak van sport dan bij vaste locaties, in dit stukje richt ik mij op de vaste locaties.

Eén van de meest gestelde vragen is waarom er een buitenantenne nodig is als er op de mobiele telefoon voldoende streepjes staan. Ik begrijp de vraag vanuit het perspectief van installatiewerk en -kosten. Wil je echter beginnen met een achterstand? Je gaat in de regel een Tesla ook niet laden met een huisaansluiting als een snellader beschikbaar is. De mobiele signaal is buiten het pand vele malen sterker dan in het pand, daarnaast produceren de apparatuur en verlichting in het pand ook stoorsignalen. Door de antenne buiten het pand te plaatsen worden deze stoorsignalen gedempt. Je wilt juist de hoge frequenties ontvangen, want daardoor wordt een internetverbinding juist snel.

Hoe bepaal je de optimale positie van de antenne? Daarvoor zijn er verschillende handige websites. Ik ga hierbij in deze blog uit van een locatie in Nederland, dit is ook goed toepasbaar in de rest van de EU27 via andere websites. Via de website www.antennekaart.nl/4g krijg je een overzicht van de zendmasten en hun eigenschappen. Via de website www.maps.google.nl kun je zichtlijnen trekken.

Een zichtlijn (of line of sight) is de lijn tussen de 4G-zendmast en het pand met de antenne. De zichtlijn helpt te bepalen of er obstakels zijn tussen het pand en de zendmast. Zo kan het zijn dat een zendmast op een grotere afstand optimaler is omdat hier geen obstakels tussen zitten.

Figuur 1 : Bovenstaand voorbeeld laat zien dat er geen hinderlijke obstakels zijn, deze zendmast lijkt optimaal en heel dichtbij (<700M).

De antenne is optimaal geplaatst als:

 • 60-100cm boven de nok van het pand uitsteekt.
 • In alle richtingen vrij zicht heeft.

Zonder obstakels de zendmast kan zien.

Nu kun je inzoomen op het pand van de klant en bepalen wat de optimale positie van de antenne is. Inzoomend op het pand zelf is te zien dat deze is omgeven door een rij bomen, de bladeren geven in de zomer demping van de hogere zendfrequenties. Indien mogelijk wil je met de antenne boven de bomen uit komen.


In afbeelding 2 zit je dicht op de bomen waardoor een lange mast nodig is om boven de bomen uit te komen. Op deze locatie is het echter ook mogelijk om de antenne op de loods te plaatsen. Een heeft zendmast vaak een lengte van meer dan 30 meter, waardoor in dit geval de antenne en zendmast elkaar kunnen zien.

Om dit in cijfers uit te drukken:

 • De zendmast heeft een hoogte van 32 meter.
 • De nok van de loods is 10 meter hoog.
 • De antenne wordt 1 meter boven de nok geplaatst , de hoogte van de antenne is 11 meter.
 • De boom is 12 meter hoog.
 • De afstand tussen antenne en zendmast is 700 meter.
 • De afstand tussen antenne en boom is 70 meter.

Doorrekenen:

 • Het hoogteverschil tussen de antenne en zendmast is: 32 -11 = 21 meter.
 • De stijging is het hoogteverschil gedeeld door de afstand tussen antenne en zendmast: 21/700 = 0,03m stijging per meter afstand.
 • De hoogte van de zichtlijn is: 11 (hoogte antenne) + 2m10 (= 70 (afstand tussen antenne en boom) * 0,03 (de stijging)) = 13m10.
 • De hoogte van de boom is 12 meter, de zichtlijn is 13m10, de conclusie is dat ook de boom geen hinder zal geven.

Door de antenne slim te plaatsen krijgt de klant de perfecte verbinding en mag hij ook snelheden verwachten van gemiddeld meer dan 100Mbps/30Mbps. 

Een partnernetwerk dat groeit. Groei mee!

We informeren u graag over AirInternet en de mogelijkheden van ons partnerprogramma. Word onderdeel van een van de grootste netwerken voor mobiele connectiviteit!