Blog 7: Internet op zee/ offshore internet

9. augustus 2021

Met het gemak waarmee we op het vaste land razendsnelle internetverbindingen realiseren vergeet ik als technicus wel eens in welke luxe we ons bevinden qua 4G en 5G dekking. Vrijwel altijd zijn er meerdere zendmasten beschikbaar en in het buitenland, vanwege roaming, ook nog eens meerdere operators. Op (de Noord-)zee wordt dat iets anders, zowel gemakkelijker als moeilijker.

Waarom wordt het gemakkelijker?

  • Er zijn veel minder obstakels op zee die het signaal kunnen verstoren, voor een windmolen(-park) of boorplatform hierdoor is het relatief eenvoudige om een verbinding op te zetten naar een zendmast, een afstand van 20 kilometer is goed te overbruggen.

Waarom wordt het moeilijker?

  • Er zijn niet zo heel veel zendmasten op zee, meestal gebruiken we de zendmasten die aan de kust staan. Voordeel is dat er met het groeien van de windmolenparken op zee ook meer zendmasten bij deze windmolenparken worden geplaatst.

 


  • Bij bewegende objecten zoals schepen kunnen we niet werken met richtantennes, en vallen we terug op omni antennes, deze zijn minder ontvangstgevoelig, daarnaast steken schepen minder ver boven het water uit dan een boorplatform, deze beide punten zorgen ervoor dat we minder afstand kunnen overbruggen naar een zendmast.
  • Op zee wordt meestal de lage frequenties gebruikt om 4G en 5G uit te zenden. Dit wordt gedaan om over een groter gebied te kunnen stralen, een logische keuze als er niet veel opstelpunten beschikbaar zijn. Nadeel is dat de internetsnelheid lager is bij deze frequenties.

     

Als er meer internetsnelheid nodig is dan wat een enkele verbinding kan leveren of als het signaal over meerdere zendmasten verdeeld moet worden, dan gaan we verbindingen stapelen. Hoe dat werkt vertel ik in een volgende blog.

Kortom, offshore internet is goed te realiseren binnen de eerste 20 kilometer van de kust en door de plaatsing van extra zendmasten wordt dat alleen maar beter.

Een partnernetwerk dat groeit. Groei mee!

We informeren u graag over AirInternet en de mogelijkheden van ons partnerprogramma. Word onderdeel van een van de grootste netwerken voor mobiele connectiviteit!