Wat is Starlink

Starlink is een satellietconstellatie in opbouw van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het aanbieden van internettoegang. Net als AirInternet wil Starlink snel en betrouwbaar internet aanbieden, ook op plekken waar je op dit moment moeizaam verbinding maakt. Maar dat met satelliet in plaats van 5G.

Wat is Starlink?

Starlink is een soort internet dat werkt via satellieten in de ruimte.
Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen hoopt het bedrijf wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren, tegen een prijs die vergelijkbaar is
met huidige (bekabelde) internetverbindingen. De gebruiker heeft hiervoor een antenne nodig die “zo groot als een pizzadoos” is.
Starlink is opgericht in 2015 en is een divisie van het SpaceX programma. In 2017 werd de naam gedeponeerd.
SpaceX is een privé-organisatie, bestuurd door Tesla magnaat Elon Musk. Ze ontwerpen, fabriceren en lanceren geavanceerde raketten en ruimtevaartuigen.

Van wie is Starlink?

Starlink is van Elon Musk
Elon Reeve Musk is een ZuidAfrikaans-Canadees-Amerikaans ondernemer. Musk is geboren op 28 juni 1971 in Pretoria, Zuid-Afrika, zoon van een Canadee moede en een Zuid-Afrikaanse vader.
Na de scheiding van zijn ouders in 1980 woonde Musk vooral bij zijn vader.
Hij verhuisde naar Canada in juni 1989, vlak voor zijn achttiende verjaardag, nadat hij een Canadees burgerschap ontving via zijn moeder.
Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2. Musk is CEO van Tesla,

Wat is Starlink en hoe werkt het?

Starlink is een satellietconstellatie in opbouw voor het aanbieden van internettoegang, van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX .

Het netwerk richt zich op het platteland waar geen hoogwaardig internet is en 5G-techniek onaantrekkelijk is vanwege de afstanden. Hij richt zich niet op stedelijke gebieden; een satellietnetwerk zou volgens hem nooit genoeg bandbreedte voor een dichtbevolkt gebied kunnen leveren.
Starlink werkt met een netwerk van duizenden kleine satellieten die rond de aarde draaien. Deze satellieten staan in verbinding met elkaar en met grondstations op aarde. Als je Starlink wilt gebruiken, heb je een speciale schotelantenne en een router nodig.

Om het te gebruiken heb je 3 dingen nodig zodat je met Starlink kunt internetten:
1 schotel van Starlink met bijbehorende tripod oftewel phased-array user terminal-antenna
2 Wifi-router
3 De schotel moet altijd een vrij zicht naar boven hebben zodat er zonder obstructie met de satellieten gecommuniceerd kan worden, dit heet de clear Line of sight.
Je stelt de schotelantenne op locatie in via de Starlink-app die je kunt downloaden.

Starlink in combinatie met roaming

Starlink heeft een wereldwijde roaming aanbieding uitgebracht, Roam genaamd. Het maandabonnement is niet goedkoop en in West Europa is Starlink Roam een erg dure optie. Gebruikers van het nieuwe Roam-abonnement moeten ook een ontvanger kopen . Die werkt overigens niet bij gebruik in bewegende voertuigen. Daarvoor heeft Starlink een andere speciale terminal die 5x zo duur is.Let op: Starlink Roam werkt voorlopig alleen op het land. Voor gebruik op zee is er een speciaal abonnement dat alweer veel duurder is.

Is Starlink beter dan vast internet?

Nee, vast internet geeft een vaste waarde (zolang er geen storing is).
Starlink levert internet via satelliet. Deze satellieten draaien in een baan om de aarde.
Dat betekend dat zolang je binnen het bereik bent van een satelliet je verbinding stabiel is en voldoende snel. Maar je raakt dus steeds buiten bereik van de ene satelliet en dan weer binnen het bereik van de volgende satelliet. Ook als je zelf niet beweegt. De technische teams van Starlink werken aan het verbeteren van de prestaties. Op hun website kun je het meest recente latency rapport downloaden. Met latency bedoelen we de vertraging in de dataoverdracht.

Is Starlink een interessante aanvulling in Europa?

Volgens Starlink zelf is het “bij uitstek geschikt voor delen van de wereld waar connectiviteit doorgaans een uitdaging is”.
Voor West Europa zal de noodzaak van een Starlink internet verbinding dan ook minder van belang zijn omdat er al een goede dekking is van bekabeld internet en een goed en snel 4G/5G netwerk.

Wat is Starlink en kan ik het gebruiken met AirInternet?

Jazeker. Starlink kan gebruikt worden in combinatie met AirInternet. Bijvoorbeeld met onze SDWAN oplossing of onze 5GTurbo. Hier lees je alles over SDWAN. AirInternet heeft resellers in binnen en buitenland die ook Starlink in hun portfolio hebben en hier alles over kunnen uitleggen. Bel of mail ons en we brengen je in contact!

AIR INTERNET LOGO

Waar kan ik AirInternet krijgen?

Wij leveren onze back-up producten niet alleen in Nederland maar in heel Europa!
Dit doen we via een partner netwerk. Neem contact met ons op dan brengen we je in contact met een leverancier.
Vandaag besteld is morgen in huis! Bel +31 88 433 33 33 of mail naar info@airinternet.eu
Of wil je zelf partner worden? Dat kan natuurlijk ook !
Bel +31 88 433 3301 of mail naar sales@airinternet.eu

Een partnernetwerk dat groeit. Groei mee!

We informeren u graag over AirInternet en de mogelijkheden van ons partnerprogramma. Word onderdeel van een van de grootste netwerken voor mobiele connectiviteit!