Welke antenne voor snel internet
Antennes zijn het geheime wapen van ons bedrijf.
Maar wat is een antenne eigenlijk?
Antennes bestaan al heel lang en worden voor veel toepassingen gebruikt.
Op deze pagina beperken we ons tot antennes die je kunt gebruiken voor internet en WiFi.
Voor overige toepassingen verwijzen we je via links naar andere pagina’s.
Wat is een antenne eigenlijk?
De algemene omschrijving voor antenne is:
Een antenne is een inrichting voor het uitzenden en/of het ontvangen van electrische golven. Een antenne zet een radio frequent veld om in een wisselstroom of omgekeerd.
De door Nikola Tesla rond 1890 gebruikte spoelen worden als een van de eerste vormen van antennes beschouwd.
Toen in de jaren twintig van de 20e eeuw de opwekking van radiogolven met een ultrakorte golflengte mogelijk werd, konden ook antennes gemaakt worden voor 1 bepaalde frequentie en werden er verschillende antennetypes ontwikkeld.
Inmiddels zijn er veel verschillende soorten antennes.
Antennes zetten dus elektrische signalen om in radiogolven. Die noemen we ook wel elektromagnetische velden of straling. Je kunt deze golven of velden niet zien. Het zijn onzichtbare golven door de lucht.
Alle antenne-installaties en apparaten met een antenne versturen en ontvangen informatie via deze velden. Denk daarbij aan de radio, mobiele telefoon, tablet, babyfoon en wifi-netwerken. Elektromagnetische velden zijn overal om ons heen.
De velden of golven hebben een bepaalde frequentie.
Frequentie
is het aantal trillingen per seconde van een radiogolf.
De eenheid is hertz.
Mobiele communicatie werkt op frequenties tussen 700 megahertz en 2600 megahertz. Vanaf 5G kan er ook met nog hogere frequenties gewerkt worden, 3500Mhz en ook de 35.000MHz (35GHz.) Mobiele aanbieders kiezen zelf welke generatie (G) ze inzetten op een frequentie. Dat kan 3G, 4G of 5G zijn of een combinatie daarvan.
Op deze sites staan lijsten met antennes en uitgelegd hoe ze werken:
- Antenneburo
Het antenneburo is het voorlichtingburo van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze mobiele communicatie. - Wikipedia
Welke antenne om te zenden -vs-Welke antenne om te ontvangen
Voor zowel een zend- als een ontvangstantenne is de richtingskarakteristiek een belangrijke eigenschap.
De richtingskarakteristiek toont in welke richting een zendantenne de straling bundelt.
Voor een ontvangst antenne geeft de richtingskarakteristiek de gevoeligheid van de antenne aan voor de verschillende richtingen.
Sommige ontvangst antennes zijn slechts gevoelig in één bepaalde richting, zodat alleen signalen uit die richting kunnen worden ontvangen.
Waar kun je een antenne voor gebruiken?
In dit stuk beperken we ons zoals gezegd tot antennes voor mobiele telecommunicatie en internet, maar antennes worden ook gebruikt voor
-radio en tv
-mobilifoon en portofoon
-semafoon
-point to point straalverbindingen
-communicatie systemen voor hulpdiensten
Wifi antenne
Een WiFi antenne of schotel heeft altijd een vrije zichtverbinding nodig met de wifi-zendmast om signaal te kunnen ontvangen.
Elk object; boom-paal-pand zorgt ervoor dat WiFi het eindpand niet kan bereiken.
Met een WiFi antenne kan maar 1 mast bereikt worden. Als deze niet bereikbaar is, heeft men geen internet.
=====
Voorbeeld:
Vorig jaar zijn we op vakantie geweest in de prachtige Italiaanse provincie Le Marche bij Menno en Mireille www.casacastignano.com .
Hun woning lag op een heuveltop. Fantastische omgeving, prachtige woning, lieve mensen en heerlijk eten… een echte aanrader.
Maar waar het nu om gaat:
Onderin het dorpje Offida stond een centrale WiFi zendmast.
Omdat het huis van Menno vrij zicht had op dit dorp (niet zijnde hun eigen dorp) , en daarmee op de zendmast, kon hij met behulp van een WiFi schotel bij mooi weer een internetsnelheid realiseren van ongeveer 30/10.
Had het huis aan de andere kant van de heuvel gelegen, jammer dan, geen internet met deze oplossing.
De AirInternet oplossing die wij (zoals altijd :)) bij ons hadden haalde met gemak een snelheid van 60/30, zonder antenne, aan beide zijden van de heuvel!!
Klik hier voor nog meer praktijk voorbeelden.
=====
Welke antenne voor snel internet gebruikt QCS AirInternet
Standaard
De standaard antennes die wij gebruiken kunnen bij vrije montage altijd 360 graden (omni) rondkijken. Vrij zicht is belangrijk omdat je hierdoor het optimale signaal binnenhaalt. Plaats je de antenne tegen een muur, beperk je het zicht omdat de antenne niet door de muur kan kijken.
Tweede voordeel is dat onze standaard antenne, mits hij vrij zicht heeft, een bereik van 10 kilometer heeft. Binnen deze 10 kilometer kan hij alle zendmasten zien en selecteert het modem zelf het sterkste signaal. Gaat het signaal van een zendmast down, kan het modem zelfstandig overschakelen naar een andere zendmast binnen zijn bereik.
Uitdaging
Bevindt een locatie zich in een meer uitdagend dekkingsgebied, kunnen we ook nog altijd werken met richtantennes. Deze hebben geen 360 graden zicht maar kijken in een straal van bijvoorbeeld 60 graden. Het versterkte signaal dat in deze 60 graden hoek ontstaat, heeft een veel verder bereik waarmee afstanden tot 40 kilometer overbrugd kunnen worden. Hierdoor kan een stabiele verbinding opgebouwd worden middenin een qua dekkingsgebied blindspot.
Mobiele locaties
Bovenstaande zijn voorbeelden van stationaire antennes, natuurlijk zijn er ook veel voorbeelden te bedenken waarbij men te maken heeft met een mobiele locatie. Denk aan de scheepvaart, transportsector of bussen en campers. Voor deze mobiele locaties zijn er diverse speciale antennes op de markt zoals puck-antennes en maritieme antennes die speciaal zijn gebouwd om in deze ruwe omstandigheden optimaal te performen.
Standaard zit er 5 meter antennekabel aan de antenne en dient men binnen deze 5 meter het modem te plaatsen. Het modem steekt men in een naastgelegen stopcontact . Tegenwoordig bestaan er echter ook al antennes waar men het modem inbouwt en het geheel middels PoE (power over ethernet) voedt. Modem en antenne zit in één waterdichte en gemakkelijk te monteren behuizing .
Grote voordeel hiervan is dat men i.p.v. 5 meter nu met maximaal 90 meter kunt werken zonder signaalverlies!! Dit omdat de afstand tussen modem en router wordt vergroot naar 100 yard .
Kortom:
Wat de situatie ook is , dankzij de grote variëteit aan antennes kan er overal in Europa een stabiele en snelle verbinding gecreëerd worden.
Voor een overzicht van de antennes die we op dit moment inzetten kun je onze product catalogus aanvragen op sales@airinternet.eu
Waar kan ik deze antenne voor snel internet bestellen?
Wij leveren onze producten in heel Europa. Dit doen we via een partner netwerk.
Neem contact met ons op dan bespreken we de mogelijkheden en brengen we je in contact met een leverancier.
Vandaag besteld is morgen in huis!
Bel +31 88 433 33 33 of mail naar info@airinternet.eu Of wil je zelf partner worden? Dat kan natuurlijk ook ! Bel +31 88 433 33 01 of mail naar sales@airinternet.eu voor je eigen antenne !!